بسم الله الرحمن الرحیم
خلاصه آنچه در این صفحه میخوانید
کتاب « مهندسی معکوس علم اصول فقه » – دوره اصول روان و ساده و عمیق و کاربردی
مدتها بود که در صدد بودم که در قالبی علم اصول را تدریس کنم که افراد خودشان نظرات بزرگان علم اصول را بدون اینکه از آنها بشنوند، از نو باز تولید کنند! یعنی ایده پردازانه خودشان بتوانند فرآیند پژوهش بزرگان علم اصول را طی کنند و خودشان مثل یک مخترع و مبدع، نظرات را تولید کنند…
خلاصه هدف ما از تنظیم نوشتار به سبکی که در ادامه شرح خواهم داد، این است که: مهندسی معکوس علم اصول فقه دوره اصول کاربردی روان ساده عمیق احمد میرزائی میرزایی
بعد از مدتی اصول خواندن، متوجه شدم که اگرچه اصولیین برای کلمات خویش استدلالهایی ذکر میکنند و به تبع این استدلالها صغری و کبرایی دارد و در مقام نقد هم این صغری کبراها مورد بحث و نقد قرار میگیرد ولی واقعیت داستان چیز دیگری است!
متوجه شدم که هر مسأله اصولی یک سری زیربناهایی دارد که در واقع منشأ اینکه این صغرا توسط فلان فقیه تصدیق میشود و توسط فقیه دیگر انکار میشود، همین زیربناهاست و لذا فقیهی که استدلال را مطرح کرده است بعد از اینکه میبیند فلان فقیه صغرای استدلال او را تصدیق نمیکند، از نظرش بر نمیگردد.
متوجه شدم که اصولیین در مقام تحقیق مسیر طولانی با کیفیت خاصی را میپیمایند که در مقام ارائه مطلب در کتب خویش معمولا آن مسیر طولانی را ذکر نمیکنند بلکه صرفا نتیجه پژوهشهای خود را به صورت مختصر و مفید و دسته بندی شدهای گزارش میدهند.
گویا اصولیین در مسیر تفکر خویش، بعد از طرح سؤال اصلی، آن سؤال را برای خود به یک سری ریز سؤالهای سلسله وار تبدیل میکنند که آرام آرام پاسخ هر سؤال از سلسله، تکلیف سؤال بعدی را کم و بیش روشن میکند و به این ترتیب، آرام آرام به جواب سؤال اصلی میرسند.
به ذهنم رسید اگر در هر مسأله اصولی، این زیربناها را آشکار کنیم، مخاطب ما، حتی اگر در سطح استعدادی عادی و متوسطی برخوردار باشد، میتواند خودش آرای اصولیین را با همان دقائق تولید کند! بلکه بالاتر اینکه منشأ اصلی اختلاف اقوال اصولیین را هم به خوبی درک میکند!
با خودم گفتم، من آراء اصولیین را میدانم! اگر بتوانم ریز مراحل پژوهش هر یک از اصولیین را آشکار کنم، ثمرات بسیاری دارد! کاری که من کردم درست شبیه کار مهندسی است که با مهندسی معکوس یک ابزار، آن را باز تولید میکنند!
لذا اسم این نوشتار را «مهندسی معکوس مباحث اصول فقه» گذاشتم تا هر کس که این نوشتار را میخواند بتواند خودش مرحله به مرحله تولید آثار اصولی را درک کند و به زیر بناهای آن و مناشئ اختلاف اقوال پی ببرد و به این ترتیب، به فهم عمیقتری از مسـائل و اختلافات موجـود در مسائل این علم برسد.
برای این هدف، یک سبک آموزشی خاص را برگزیدم.
این مباحث را به صورت یک کلاس مجازی برگزار میکنم. مهندسی معکوس علم اصول فقه دوره اصول کاربردی روان ساده عمیق احمد میرزائی میرزایی
در این کلاس ۴ سطح دانش پژوه وجود دارد.
ابتداء شما را با این دانش پژوهان آشنا کنم:
آقای خندان: ایشان دانش پژوهی هستند که از نظر کار قبلی صـفر کیلومتر هستند! یعنی مطالبـی که ایشان مطرح میکنند نیاز به هیچ نوع دانش پیشـینی جز مباحث این کلاس ندارد. اولین چیزی که به ذهن افراد میرسد در واقع توسط ایشان مطرح میشود. البته گاهی اوقات افراد قوی تر از ایشان هم سؤالاتی مشابه ایشان برایشان پیدا میشود ولی این طور نیست آن سؤال ناشی از قوت آنها باشد.
آقای خورشید: ایشان طلبه ای هستند که تا کنون دروس طلبگی خوانـدهاند ولی نه در حد خیلی بالا. در حـدی که اجمالا با اصطلاحات و اشکالات متـعارف آشنا هستند. دغدغه درس دارند ولی همت چندان بالایی ندارند!!!
آقای ابر: ایشان شخصی قوی هستند که تا کنون دروس را خوب خوانده اند و دغدغه علمی بالایی دارند و ان شاء الله اگر به همین وضع بالا برونـد از علمای اعلام خواهند بود ولی صحبت سر این است که ایشان از بهره هوشی غیر عادی برخوردار نیستند بلکه یک شخص عادی از نظر استعدادی هستند مثل بیش از ۹۰ درصد علمای اعلام.
آقای رعد و برق: ایشان نابغه کلاس ما هستند! اگر ایشان مطلبی بپرسد یا در پاسخ بگوید ، نباید سطحی از روی آن رد شد. صحبتهای ایشان خیلی دقیق است. افراد عادی شاید ابتداء قدرت ایشان رانفهمند ولی کسی که عمری در آن علم استخوان خورد کرده است عمق علمی ایشان را درک میکند و لذا در پاسخ به او میفهمید که چه قدر مطلب او عمیق بوده است.
این ۴ بزرگوار گاهی اوقات پاسخهایی میدهند که، مطرح شدن پاسخ از یک سطح مثلا بالا نشان دهنده این نیست که سطح پایین تر راهی به آن مطلب ندارند بلکه نشان دهنده آن است که سطوح پایین تر برای رسیدن به سطح بالاتر باید زحمت بیشتری به خود بدهند. از شما خواننده عزیز التماس میکنم که شما هم کسی از افراد کلاس ما باشید و در هر مرحله قبل از اینکه نوبت به مطلب دوستان ما برسد چند لحظه تأمل کنید و بعد ادامه مطلب را بخوانید.
در ضمن گاهی اوقات در ابتداء علامت فردی از افراد کلاس گذاشته میشود که نشانگر این است که سؤال ما در سطح اوست.
جواب دانش آموزان همواره به رنگ قرمز و سؤالات ما به رنگ سیاه است.
در ضمن برخی قسمتها با عنوان «تعمّق» در این نوشتار مطرح میشود که مخصوص افرادی است که یا مدتها در اصول کار کرده اند و یا اینکه از استعداد و علاقه بسیار زیادی برخوردار هستند.
در طی مراحل برای اینکه روشن شود ما در لایه چندم از عمق مباحث هستیم یک نماد گزاری دیگر را هم داریم که باید با آن آشنا شویم: مهندسی معکوس علم اصول فقه دوره اصول کاربردی روان ساده عمیق احمد میرزائی میرزایی
سطح ۱: روی آب. ابتدایی ترین سطح مطالب
سطح ۲ : کمی خیس شدن در علم!
سطح ۳: کمی آبِ علمی به درون ما نفوذ کردن!
سطح ۴: زیر آب! در فضای علمی آبشُشهایِ علمی به کار افتاده است!
سطح ۵: رسیدن به سنگهای زیبای کف دریا یعنی همان آشنایی با آراء اعلام فن!
سطح ۶: رسیدن به سنگهای قیمتی کف دریا یعنی همان توجه به زیربناهای سطحی اقوال علماء
سطح ۷: رسیدن به گنجهای پنهان در کف دریا یعنی همان توجه به لایه های پنهان و مقدمات غیر مصرفی اقوال علماء
سطح ۸: رسیدن به چاه نفت یا همان ایدههای نو در عصر حاضر و آینده ای پیش رو….
این اجمال سطح بندی ماست که از اهمیت ویژه ای برخوردار است و شما میتوانید بفهمید در هر مرحله در کجای کار قرار دارید.
سبک نوشتار این نوشته تا حد زیادی محاورهای و شبیه به سبک کلاسهای بنده است.
تکالیفی که برای شما در این نوشته وجود دارد، دو دسته تکلیف است. تکلیفی در طی خواندن نوشته و تکلیفی برای کار پایان هر نوشته.
در طی خواندن هر نوشته باید شما مرحله به مرحله و با تفکر جلو بروید. یعنی سؤالات را با دقت بخوانید و سعی کنید خودتان قبل از خواندن ادامه متن جواب بدهید و بعد پاراگراف بعدی را بخوانید و بعد از خواندن پاراگراف بعدی، دوباره باید روی مطلب فکر کنید و مسیر را پیش بینی کنید و بعد سؤال بعدی را بخوانید.
در پایان هر نوشته سه تکلیف برای شما وجود دارد.
- طراحی سؤالات و پاسخها با ادبیاتی علمی.
- استخراج اصطلاحات جدید و نکته جَعل این اصطلاحات.
- مراجعه به مصادری که به عنوان منابع علمی بحث ذکر شده است و آشنایی با ادبیات طرح مسائل توسط آنها.
در این نوشتار بنا داریم یک دوره کل اصول را با رعایت ضوابطی مطرح کنیم و چشم اندازهای آینده اصول و اموری که به قدر کافی کار نشده است و … رانیز تبیین کنیم.
سبک این نوشتار را از کتب متعددی آموخته ام ولی شاید کتابی که بیشترین تأثیر را در این سبک نگارش بر من گذاشته است سری کتب آموزشی شیمی نویسنده محترم جناب آقای مهندس بهمن بازرگانی انتشارات مبتکران است. ان شاء الله که سربازان ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف بهترین استفاده را از این نوشتار ببرند.
مهندسی معکوس علم اصول فقه دوره اصول کاربردی روان ساده عمیق احمد میرزائی میرزایی
در ضمن بیشتر مباحث عقلیه اصول(مثل مسأله اجتماع امر و نهی و مقدمه واجب) در ضمن مباحث حجیت عقل در این نوشتار آمده است.
بیشتر مباحث الفاظ هم در ضمن بحث حجیت ظواهر آمده است.
در صورتی که مایل هستید که مایل هستید کتاب را در کامیپوتر یا موبایل مطالعه کنید، نوشتار را از اینجا دانلود کنید.
در صورتی که مایل هستید که کتاب را برای خود پرینت بگیرید، نوشتار را از اینجا دانلود کنید.
یک توصیه مهم در مطالعه کتاب مهندسی معکوس خصوصا برای کسانی که پایه ضعیفتری دارند یا در خواندن کتاب، احساس میکنند نیاز به جمع بندی ذهنی دارند
در ضمن توصیه بر این است که بسته تخصصی اصول فقه کاربردی سریع را در کنار این نوشتار گوش بدهید و بعد از گوش دادن صوت، بخش متناسب با آن را در نوشتار مهندسی معکوس مطالعه کنید.
سبحان ربک رب العزة عما یصفون و سلام علی المرسلین و الحمد لله رب العالمین
مهندسی معکوس علم اصول فقه دوره اصول کاربردی روان ساده عمیق احمد میرزائی میرزایی