بسم الله الرحمن الرحیم
نکتهای لطیف در مورد حدیث غدیر – از آیت الله سید احمد مددی (دامت برکاته) – نقل به مضمون – معجزه امام علی علیه السلام در کتب اهل سنت – حدیث غدیر رتبه دوم از نظر تعداد سند در کتب اهل سنت – اسناد حدیث غدیر
سلسلهی نقل احادیث معمولا شبیه به یک هرم چپه است. یعنی از یک نفر یا چند نفر شروع میشود و در طبقه بعدی، افراد بیشتر و بیشتر میشوند. معجزه امام علی معجزات حضرت علی معجزات امام علی سند حدیث غدیر اسناد حدیث غدیر
مثلا اگر در طبقهی اول ۵ نفر از رسول خدا(ص) مطلبی شنیده باشند، در طبقهی تابعین ۲۰ نفر از این ۵ نفر نقل میکنند و در طبقهی بعد ۴۰ نفر از این ۲۰ نفر نقل میکنند و همین طور زیاد میشود.
مثلا همین حدیث معروف «انما الاعمال بالنیات» از یک نفر از صحابه نقل شده است و طبقهی بعدی هم یک نفر از او نقل کرده است و از طبقهی بعد شیوع پیدا کرده است و مثلا ده نفر و طبقهی بعد مثلا ۲۰ نفر و همین طور زیاد شده است!
اما در نوادری از احادیث، هرم چپه ، به صورت هرم واقعی میشود! یعنی در طبقهی اول افراد زیاد هستند ولی در طبقهی بعدی کم و کمتر میشوند! روات حدیث آب میروند!
مثلا در بحث طلاق مکره(طلاق اجباری) این طور است! در طبقهی اول بیشتر صحابه قائل به عدم جواز هستند ولی آرام آرام در طبقهی تابعین نصف میشود! عدهی کمتری قائل به حدیث عدم جواز میشوند. در طبقات بعدی هم کمتر و کمتر!
این سنخ مسائل، نکتهی خارجی دارد و الا عادتا باید همان هرم چپه باشد نه هرم راسته!
مثلا در همین طلاق مکره علت آن سیرهی خلفاء است! خلفاء، زنان خوشتیپ را میدیدند و دلشان میخواست و شوهرش را مجبور به طلاق میکردند! عادتا فقیهی که بخواهد جلوی حاکم بایستد و فتوا به عدم جواز دهد، باید هزینه بدهد و کمتر کسی حاضر به پرداخت چنین هزینهای هست!!
در مسألهی غدیر هم مسأله به همین صورت است! هیچ حدیثی در دنیای اسلام علی الاطلاق نداریم که ۱۱۰ نفر از صحابه نقل کرده باشند!
حدیث غدیر سر جمع ۱۲۰ طریق دارد که ۱۱۴ تای آن را مرحوم علامه امینی(ره) آوردند و ۶ تای دیگر را بعدا آقای کاظمی(اگر بنده درست یادم باشد) اضافه کردند.
اما از نظر تعداد صحابهی ناقل حدیث، ۱۱۰ نفر ناقل حدیث هستند. اما طبقات بعدی به این تعداد نیست. کمتر میشود! مثلا ۸۰ نفر از ۱۱۰ نفر نقل کردهاند! در طبقات بعدی کمتر و کمتر!
به متون و اسناد حدیث غدیر که مراجعه میکنیم سرّ مسأله را به وضوح مشاهده میکنیم (که گاهی در متن حدیث هم آمده است) که افراد با چه خفقان و فشار اجتماعی منفی خارجی، این احادیث را برای یکدیگر نقل میکردند!
حدیث غدیر معجزهی حضرت امیرالمومنین علیهالسلام است!
در کل میراث اسلامی اهل سنت، تنها یک حدیث داریم که تعداد طرق آن بیشتر از حدیث غدیر است!
حدیثی است با این مضمون که
نضر الله امرء سمع مقالتی فوعاها ثم بلغها کما سمعها …
(خرم باد کسی که کلامم را شنید سپس آن را نگاه داشت سپس آن را رساند همانگونه که شنیده بود…)
حدیث بعدی حدیث غدیر است!
اما از حیث تعداد صحابهی نقلکننده، بالاترین عدد را حدیث غدیر دارد!
اینکه حدیث غدیر در کتب اهل سنت چنین وضعی دارد، چیزی جز معجزهی حضرت امیر(ع) نمیتواند باشد! با این همه سانسور و بنای عمومی بر حذف و این همه فشار خارجی برای کتمان این امور، با این همه چنین وضعی دارد و رتبه دوم تعداد طرق و رتبه اول تعداد صحابه ناقل است!
توصیه میکنم حما صفحه «عدالت صحابه» را بخوانید چون در آنجا هم کلمات عجیب علمای اهل سنت را که نشان دهنده انگیزه شدید آنها در سانسور حقایق است، میبینید و هم اینکه در مورد «حدیث روز رحبه» که یکی از احادیث بسیار مهم در ارتباط با غدیر است که در آنجا تا حدود ۳۰ نفر از صحابه حاضر در جنگ بدر به صحت واقعه غدیر شهادت میدهند اشاره شده است.
همچنین توصیه میکنم صفحه «استدلالی جامع و کوتاه برای اثبات حقانیت شیعه دوازه امامی تا حضرت مهدی بر اساس سه حدیث مشهور در کتب اهل سنت» نیز مطالعه شود. در آنجا مهمترین اسناد حدیث ثقلین که در متون حدیث غدیر هم آمده است، ذکر شده است.
در ضمن اگر دنبال کتابی میگردید که همه اسناد حدیث غدیر به همراه بررسی سندی و نکات دیگر آن به خوبی بحث کرده باشد، توصیه میکنم این کتاب از آیت الله سید علی میلانی را مطالعه بفرمایید. من این کتاب را به صورت رایگان از سایت ایشان دانلود کردهام و لذا علی القاعده دانلود آن بدون هزینه اشکالی ندارد چون در سایت ایشان رایگان است. برای دانلود اینجا کلیک کنید.
سبحان ربک رب العزة عما یصفون و سلام علی المرسلین و الحمد لله رب العالمین