بسم الله الرحمن الرحیم
خلاصه آنچه در این صفحه میخوانید
در نوشته احکام غیر عقلائی اسلام جواب اصلی این سنخ سؤالات را دادهایم ولی برخی از سؤالات جوابی مخصوص به خود هم دارد که در این نوشتار پاسخ مخصوص به جنگ در اسلام را مطرح کردهایم. اخلاق جنگ تعداد کشته شده ها در جنگهای پیامبر آمار تلفات جنگهای پیامبر نقد اسلام رحمانی
آنچه در این صفحه می خوانید:
- شرائط تحقق جنگ در اسلام
- اخلاق جنگ در اسلام (اعجاز رحمت خدا)
- وضعیت کفار در جامعه اسلامی
- آمار تلفات در جنگهای پیامبر
- نقد اسلام رحمانی
شرائط تحقق جنگ در اسلام
غیر مسلمانها چند دسته هستند.
یک دسته کافرینی هستند که بنای مبارزه با مسلمانها را دارند و به معنای واقعی کلمه، دشمن اسلام هستند.
اینها کافران حربی هستند و اجمالا اسلام هم بنای مبارزه با آنها را دارد.
ولی این مبارزه مشروط به عدم هدایت آنهاست.
از سوی دیگر اسلام، تمامیِ توان خویش را در رساندن حقیقت به اینها به امید هدایتشان به کار گرفته است.
اخلاق جنگ در اسلام (اعجاز رحمت خدا)
آیه ای که در زیر می آورم در حد اعجاز است.
به نظرم میرسد این آیه مبارکه برای نشان دادن عمق تلاش اسلام برای هدایت اینها کافی باشد.
خداوند متعال در قرآن میفرماید:
*(وَ إِنْ أَحَدٌ مِنَ الْمُشْرِكينَ اسْتَجارَكَ فَأَجِرْهُ حَتَّى يَسْمَعَ كَلامَ اللَّهِ ثُمَّ أَبْلِغْهُ مَأْمَنَهُ ذلِكَ بِأَنَّهُمْ قَوْمٌ لا يَعْلَمُون)*[۱]
(و اگر یکی از مشرکین از تو پناه خواست(در زمان جنگ با مشرکین، که در سوره مبارکه توبه بیان شده است)
پس او را پناه بده تا اینکه کلام خدا را بشنود
و سپس او را به محل امنی برایش برسان.
حکمت این حکم از این جهت است که آنها(مشرکین) مردمانی هستند که نمیدانند).
انصافا کدام مکتبی در عالم این چنین است؟!
میفرماید: اگر یکی از مشرکین در صحنه جنگ آمد و گفت که به من پناه بدهید، به او پناه بدهید تا بیاید و حرف اسلام را بشنود.
بعد برای اینکه مُکرِهاً(بر اثر زور) اسلام نیاورد یک عده نیروی محافظتی بشوند و او را به جایی برسانند که در آن در امان است.
حکمت قرار دادن این حکم این است که غالب افرادی که با اسلام سر جنگ دارند قومی هستند که نمیدانند.
شناخت کافی از اسلام ندارند.
لذا حتی در سر صحنه جنگ با اینها این طور رفتار کنید. انصافا خیلی فوق العادة است.
اما اسلام زوری نیست.
هیچ وقت اسلام به زور کسی را مسلمان نمیکند. هر کسی باید به این برسد که اسلام حق است و آن را با اختیار قبول کند.
لذا در قرآن میفرماید:
*(لا إِكْراهَ فِي الدِّينِ قَدْ تَبَيَّنَ الرُّشْدُ مِنَ الْغَيِّ فَمَنْ يَكْفُرْ بِالطَّاغُوتِ وَ يُؤْمِنْ بِاللَّهِ فقد استَمْسَكَ بِالْعُرْوَةِ الْوُثْقى لاَ انْفِصامَ لَها وَ اللَّهُ سَميعٌ عَليمٌ)*[۲]
(ترجمه: اكراهي در دین نیست. رشد از گمراهی بیان شده است…).
وضعیت کفار در جامعه اسلامی
اما اگر کسی مسلمان نشد و در جامعه اسلامی میخواست زندگی کند طبیعتا یک اقلیت حساب میشود.
و به تبع باید عوض این لطف حکومت، به خود را بپردازد.
و لذا اسلام در قبال این لطف به او، از او مالیات به عنوان جزیه میگیرد.
البته برای اینکه او به جامعه اسلامی آسیب نزند یک سری از اموری را که از نظر اسلامی حرام هستند، حق ندارد در صحنه عمومی جامعه انجام دهد.
لذا مثلا اهل کتاب، حق داشتند که شراب بخورند ولی به تنهايي به صورت مخفی در منازلشان.
اسلام دین هدایت است و برای هدایت انسانها آمده است و بعد از حتی هدایت نشدن انسانها، باز هم برای تعالی آنها برنامه دارد و جنگ در اسلام همیشه تیر آخر است[۳] .
و لذا در خود جنگ چنین برنامه تبلیغی عجیبی دارد که وسط جنگ نیروی مخالف را در پناه خود برای شنیدن کلام الله قرار میدهد.
میبینید که اگر حکم اسلام به خوبی شناخته میشد هیچگاه کسی به اسلام تهمت احکام خشن نمیزد.
آماری مختصر از تلفات جنگهای پیامبر صلی الله علیه و آله
در پایان مناسب است این نکته را تذکر بدهم که در کل جنگهای پیغمبر چه آنها که غزوه بودند و چه سرایا، همه و همه، که حدود ۸۰ جنگ است، تعداد کل کشتهها از طرفین چیزی حدود ۲۴۰۰ نفر است. یعنی جنگی به طور متوسط از طرفین ۳۰ نفر کشته شدهاند! البته آنچه که گفتم بیشترین آماری است که مطرح شده است و آمارهای دیگر همگی اعدادی حدود ۱۲۰۰ نفر است. در اینجا میتوانید آمارهای مختلف نقل شده را به صورت خلاصه ببینید. در اینجا هم میتوانید آمارهای جنگهای مختلف را به تفکیک مشاهده کنید.
در کلیپ زیر هم تحلیل جالب نسبت به آمار کشته شدهها و مقایسه آن با جنگهای روزگار ما، میشنوید:
توصیههای جنگی رسول خدا صلی الله علیه و آله
در همین روایتی که در پاورقی سوم، ذکر کردهایم، مقداری احکام جنگ و توصیههای جنگی پیغمبر صلی الله علیه و آله بیان شده است. واقعا انسان تأسف میخورد. امروز(۲۷ فروردین ۱۴۰۱) کلیپی میدیدم که به چند نفر از کشور هلند، سؤال میپرسید که مسأله مهم این روزها چیست؟ آنها میگفتند: جنگ روسیه و اوکراین! بعد از آنها سؤال میپرسید که مثلا در یک جنگ باید چه اتفاقاتی بیفتد، تا آسیب اجتماعی جنگ کم شود. اگر حکمرانان و سربازان چه کارهایی بکنند، خوب است؟! اگر شما فرمانده جنگی بودید به سربازانتان چه توصیههایی میکردید؟ هر کدام از این افراد توصیههایی میکردند. یکی میگفت: غیر نظامیان را هدف قرار ندهند. یکی میگفت به مردم بیگناه آسیب نزنید. بعد به آنها متنی میداد که بخوانند. در آن متن توصیههای جنگی از طرف یک فرمانروا به سربازان و جنگجویان بود. متن شامل چنین فرازهایی بود:
هرگز با دشمن جنگ نکنید مگر اینکه آنها به شما حمله کنند! آنهایی که فرار میکنند نکشید. بر زخمیان نتازید! از مثله کردن بپرهیزید. بر خانههایشان داخل نشوید. زنان را نکشید. به کسی دشنام ندهید. هر گاه به مقر دشمن رسیدید، پرده دری نکنید. به خانههایشان داخل نشوید. از اموالشان چیزی بر ندارید هر چند که به شما و نیکان و نوامیس شما فحش و ناسزا بدهند. نیرنگ و حقه نزنید. کودکان و زنان و سالخوردگان را نکشید. درختان میوه را نبرید و نسوزانید. خانهها را ویران نکنید. جز با آنکه با تو میجنگد، جنگ مکن. فراریان را تعقیب نکنید. هر کس فرار کرد و به خانه خود رفت ایمن است. درختی را قطع نکنید مگر اینکه مجبور شوید. راهبان و صومعه نشینان، بازرگانان و فرستادگان و اسرا را نکشید. سم در سرزمین پخش نکنید.(حمله شیمیایی)
سپس از افراد میپرسید به نظر شما این توصیهها از کیست!؟ هر کس چیزی میگفت! بالاخره نمیتوانستند حدس بزنند! خودشان تأیید میکردند که جنگهای امروز کشورهای مدعی حقوق بشر اینگونه نیست. بعد از آنها میپرسید که به نظر شما چنین فرماندهای چه طور آدمی است؟!
نظرات جالبی میدادند! یکی میگفت: کسی که حتی به فکر گیاهان است، حتما خیلی انسان فرهیختهای است. یا مطالعات خوبی داشته است یا خیلی اهل تفکر بوده است! خیلی صبور بوده است. در جنگ دنبال چنین و چنان نیست. خلاصه نظراتشان را میدادند.
بعد میگفت: اینها بخشی از توصیههایی است که از پغمبر اسلام و علی بن ابی طالب به سربازانشان مطرح شده است.
تکههای توصیههای مختلفی که در جنگها و موقعیتهای مختلف توسط این بزرگواران مطرح شده بود، در این متن یکجا جمع شده بود. انصافا کجای روزگار ما چنین جنگی وجود دارد. همین روایتی که در پاورقی سوم ذکر کردهام پر از این جنس توصیههاست. به ترجمه روایت دقت کنید:
به نام خدا بجنگید و با کافران بجنگید و نیرنگ نزنید و خیانت نکنید و مُثله نکنید و به دنیا آمدهای را نکشید(نوزاد و کودک) و کسانی که زاهد هستند نکشید و نخلی را نسوزانید و منطقه را به آب غرق نکنید و درخت میوهداری را قطع نکنید و زمین زراعی را نسوزانید؛ زیرا شما نمیدانید شاید به آن محتاج شوید و از حیوانات آنچه گوشتش خوردنی است نکشید مگر چیزی که چارهای ندارید جز اینکه آن را بخورید، پس هنگامی که دشمن مسلمانان ملاقات کردید او را را به یکی از سه چیز دعوت کنید و اگر شما را اجابت کردند، پس از آنها قبول کنید و از آنها دست بکشید. (اول اینکه) آنها را به اسلام دعوت کنید. پس اگر قبول کردند از آنها قبول کنید و از آنها دست بکشید….
انصافا انسان متأسف میشود که این احکام جنگ اسلام است و این رفتار اسلامی است ولی در روزگار ما، آنچه رسانهها با داعش و امثال آن، که ساخته دست خود ایشان هستند، به نام اسلام معرفی میکنند.
اسلام رحمانی
البته تذکر این نکته بسیار ضروری است که اصل جهاد و جنگیدن در اسلام ولو به عنوان مرحله آخر، ثابت است. اسلام دینی بدون هیچ نحوه خشونت نیست. قرآن صریحا در مورد صفات مؤمنین آنها را *(اشداء علی الکفار)* و *(رحماء بینهم)*(سوه فتح، آیه ۲۹)(یعنی مؤمنان در مقابل یکدیگر رحیم و مهربان هستند ولی در مقابل کفار خشن و سخت هستند) میداند.
ابتداء باید با نرمی، حق و حقیقت را به کافر تبلیغ کرد و حجت را بر او تمام کرد ولی بعد از اینکه او نپذیرفت و از طرفی بنای دشمنی با مسلمانان را داشت و حتی حاضر به صلح با مسلمانان نشد، طبیعتا هیچ عاقلی د مقابل دشمن خود، منفعل عمل نمیکند. لذا قآن صریحا دستور میدهد که مسلمانان وسایل جنگی جمع کنند تا با آنها دشمنان خود را بترسانند.(سوره انفال، آیه ۶۰)
در روزگار ما عدهای پیدا شدهاند که هر نوع خشونت ولو در مقابل دشمن و کافر حربی را خوب نمیدانند و به اصطلاح مدافع اسلام رحمانی هستند. اسلام رحمانی اسلامی است که هیچ نحوه خشونتی ندارد. حتی امر به معروف و نهی از منکر هم ندارد، چه برسد به جهاد با دشمن!
هدف اصلی از انتشار اسلام رحمانی در جهان، این است که اسلام رحمانی دیگر ضرری برای استعمارگران و طاغوتهای زمان ندارد و مسلمانان اسلام رحمانی منفعلترین موجودات هستند و به راحتی هر بلایی بر سر آنها میشود در آورد! در کلیپی در اینجا که به دلیل نداشتن معیارهای شرعی این سایت، صرفا به آن آدرس دادیم، این مسأله را به خوبی توضیح داده است.
آری! نه داعش و امثال آن، از گروههای خشن، اسلام هستند و نه اسلام بدون جهاد. اسلام ناب محمدی، اسلامی است که در آن جهاد در حد و حدود خاص خودش، مورد تأیید و از برترین عبادات است. نقدی بر این تفکر را از مقام معظم رهبری بشنوید:
البته اسلام رحمانی ابعاد دیگری از جمله نفی عذاب در قیامت دارد که در صفحه «اگر خدا ارحم الراحمین است، پس چرا عذاب؟!» پاسخ دادهایم.
اخلاق جنگ تعداد کشته شده ها در جنگهای پیامبر آمار تلفات جنگهای پیامبر
[۱] سوره مبارکه توبه، آیه ۶٫
[۲] سوره مبارکه بقره، آیه ۲۵۶٫ اخلاق جنگ تعداد کشته شده ها در جنگهای پیامبر آمار تلفات جنگهای پیامبر شرایط تحقق جنگ در اسلام نقد اسلام رحمانی
[۳] به عنوان شاهدی بر این مطلب که در اسلام، جنگ آخرین راه است میتوانید به این روایت مبارکه در کتاب کافی و تهذیب مطابق نقل جامع احادیث الشیعة ، توجه بفرمایید:
يب ۱۳۸ ج ۶ – محمد بن يعقوب عن كا ۲۹ ج ۵ علي بن إبراهيم عن هارون بن مسلم عن مسعدة بن صدقة عن أبي عبد الله عليه السلام قال : إن النبي صلى الله عليه وآله كان إذا بعث أميرا له على سرية امره بتقوى الله عز وجل في خاصة نفسه ثم في أصحابه عامة ثم يقول ( له – كا خ ) اغزوا بسم الله و فى سبيل الله قاتلوا من كفر بالله ولا تغدروا ولا تغلوا و ( لا – يب ) تمثلوا ولا تقتلوا وليدا ولا متبتلا في شاهق ولا تحرقوا النخل ولا تغرقوه بالماء ولا تقطعوا شجرة مثمرة ولا تحرقوا زرعا لأنكم لا تدرون لعلكم تحتاجون اليه ولا تعقروا من البهائم مما يؤكل لحمه الا ما لابد لكم من اكله وإذا لقيتم عدوا للمسلمين فادعوهم إلى احدى ثلاث فان هم أجابوكم إليها فاقبلوا منهم وكفوا عنهم ( و – خ كا ) ادعوهم إلى الاسلام ( فان دخلوا فيه فاقبلوه منهم – كا ) وكفوا ( وكف – يب ) عنهم وادعوهم إلى الهجرة بعد الاسلام فان فعلوا فاقبلوا ( فاقبل – يب ) منهم وكفوا ( وكف – يب ) عنهم وان أبوا ان يهاجروا واختاروا ديارهم وأبوا ان يدخلوا في دار الهجرة كانوا بمنزلة اعراب المؤمنين يجرى عليهم ما يجرى على اعراب المؤمنين ولا يجرى لهم في الفئ ولا في القسمة شئ ( شيئا – يب ) الا ان يهاجروا في سبيل الله فان ابوا هاتين فادعوهم إلى اعطاء الجزية عن يد وهم صاغرون فان أعطوا الجزية فاقبل منهم وكف عنهم وان ابوا فاستعن بالله ( الله – كأخ ) عز وجل عليهم وجاهدهم في الله حق جهاده وإذا حاصرت اهل حصن فأرادوك ( على – كا ) ان ينزلوا على حكم الله عز وجل فلا تنزل لهم ( تنزلهم – يب ) ولكن أنزلهم على حكمكم ثم اقض فيهم بعدما شئتم فإنكم ان ( تركتموهم على حكم الله لم تدروا تصيبوا حكم الله فيهم كا ) أم لا وإذا حاصرتم اهل حصن ( فان آذنوك على – كا ) ان تنزلهم على ذمة الله وذمة رسوله فلا تنزلهم ولكن أنزلهم على ذممكم وذمم ابائكم واخوانكم فإنكم ان تخفروا ذممكم وذمم آبائكم واخوانكم كان أيسر عليكم يوم القيامة من أن تخفروا ذمة الله وذمة رسوله ( رسول الله صلى الله عليه وآله.
اخلاق جنگ تعداد کشته شده ها در جنگهای پیامبر آمار تلفات جنگهای پیامبر