بسم الله الرحمن الرحیم
خلاصه آنچه در این صفحه میخوانید
محمد صلی الله علیه و آله در یک نگاه
فرض کنیم هیچ دینی را قبول نداشته باشید. باز هم شناختن «محمد» (صلی الله علیه و آله) مسأله ای مهم است.
اگر از بُعد سیاسی به او نگاه کنیم، شخصیتی است که در طی ۲۳ سال(بلکه ۱۱ سال، زیرا مدت زمان فعالیت سیاسی ایشان، ایام اقامت ایشان در مدینه بود که جمعا ۱۱ سال است)، تحولی در نظام سیاسی جامعه ای عقب افتاده ایجاد کرد که اندکی بعد، تمام امپراتوریهای بزرگ دنیا را رام خود کردند.
اگر از جهت فرهنگی به او بنگریم، شخصیتی است که در جامعه ای سوسمار خور که فرزندان دختر خود را زنده به گور میکردند و از بسیاری جهات در پایینترین سطح فرهنگی بودند، به جایی میرساند که الگویی برای جوامع دیگر قرار میگیرند.
تا جایی که نه تنها در زمان خود، بلکه تا امروز بسیاری از متمدنترین و فهمیده ترین افراد از اقشار مختلف و ملتهای مختلف، پیرو او میشوند.
اگر از نظر فردی به او بنگریم شخصیتی است که با وجود یتیمی از دوران کودکی و مشکلات بسیار، به بزرگترین موفقیتها دست یافته است و شخصیتی است که در اخلاق از منظر دوست و دشمن بسیار خاص است و از بزرگترین مصلحان جهان شمرده میشود.
البته بوده اند افرادی که به «محمد»(صلی الله علیه و آله) به گونه ای دیگر نگریسته اند ولی به قول «جان دیون پورت»(متوفای ۱۸۷۷ میلادی) محقق قرن ۱۹ انگلیسی در کتاب عذر تقصیر به پیشگاه محمد و قرآن(An Apology for Mohammed and Koran) :
اگر از تمجید و تکریم چنان مرد بزرگ و فوقالعادهای خودداری کنیم، بیشرمی و «بیانصافی» است{۱}
او کتابش را به این جهت نوشته است که بسیاری از اروپاییها تا قبل از ایشان، تهمتهای ناروایی به «محمد» صلی الله علیه و آله زده بودند و او به عنوان یک پژوهشگر منصف، چنین تهمتهایی را با آثار خارجی وجود «محمد» صلی الله علیه و اله در تعارض میدید و لذا این کتاب را نوشت که از طرف همه اروپاییها از ایشان و قرآن عذر خواهی کند.
قرآن راهی برای شناخت محمد صلی الله علیه و آله و خدای او
انصافا اگر کسی قرآن را ببیند و قرآن را صرفا کلام «محمد» صلی الله علیه و آله بداند نیز، به بزرگی ایشان پی خواهد برد.
قرآن کتابی است که جهان بینی خاصی به پیروان خود میدهد که از آنها افرادی غیر قابل نفوذ و محکم و پر کار میسازد.
تصور کنید در جامعه ای که سراسر شرک و کفر و بت پرستی و بی اخلاقی و جهالت و ظلم است، اندکی بعد کتابی رواج پید کند که سراسر توحید و اخلاق و علم دوستی و عدالت باشد.
اگر امروزه در جوامع مسلمین با کمکاری یا تأثّر پذیری و جهالت و ظلم و امثال اینها مواجه میشویم، نیست مگر به دلیل دوری جوامع اسلامی از قرآن.
و الا اگر به افراد جامعه اسلامی بنگریم، هر چه این افراد در عمل به تعالیم قرآن پیشگام میشوند، عدالت و اخلاق و توحید و علم و عمل در زندگی فردی قویتر مشاهده میشود.
در نوجوانی میشنیدم که مثلا فلان عالم یا فلان سیاستمدار بزرگ، در فلان مجلس در میان بزرگترین سران جهانی گفته:
تا زمانی که این کتاب(اشاره به قرآن) در میان مسلمانان است، نخواهیم توانست بر آنها غلبه کنیم
در آن زمان برایم سؤال میشد که مگر در قرآن چه هست که اگر ما به آنها عمل کنیم، نفوذ ناپذیر خواهیم شد؟
امروز بعد از سالها مطالعه، سؤالی که در نوجوانی برایم مطرح بود، بسیار برایم غم انگیز است. چرا من در نوجوانی این قدر جاهل به قرآن بوده ام که اصولا چنین سؤالی برایم مطرح میشد.
افسوس که ما چه قدر از قرآن دوریم.
قرآن چند فکر اساسی در سراسرش جلوه گر است. مهمترین این افکار، خدا و معاد است.
اعتقاد با خدا و آخرت با ما چه میکند؟!
اگر این فکر در زندگی ما بیاید چه میشود؟ اگر باور کنیم که یک قدرت ماورایی بر همه جهان حاکم است که هیچ کس از دایره آن خارج نمیشود، زندگی ما متحول میشود.
دیگر مأیوس نمیشویم. چون او هست و او را مهربان و به فکر خود میدانیم و میدانیم که اگر دعا کنیم، او میتواند ما را یاری کند.
دیگر برای رسیدن به قدرت و پول و … مرتکب خیانت نمیشویم. چون میدانیم که او میتواند هم در این دنیا همه محاسبات ما را بر هم بزند و با وجود خیانت، به نتیجه نرسیم و حداقل میدانیم که اندکی بعد که به مرگ نزدیک میشویم، گرفتار تبعات عمل بدمان میشویم.
دیگر محزون و غمگین نمیشویم. چون او را داریم. اویی که اگر با ما باشد، همه چیز داریم و اگر با ما نباشد، دیگر هیچ چیز نداریم هر جند اطرافمان پر باشد.
هیچ وقت احساس ضعف نمیکنیم. چون اگرچه خودمان بدون او ضعیف هستیم ولی با او هیچ قدرتی بر ما غلبه ندارد.
هیچ وقت از کار کردن نمی ایستیم. چون خود را مدیون او و نعمتهایش میدانیم و میدانیم که حتی هر بار شکر کردن او، نیازمند شکری دیگر است. آری! شکر اینکه نعمت شکر را به ما داد.
هیچ وقت و هیچ وقت و هیچ وقت….
فقط به این چند آیه نگاه کن:
يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا إِنْ تَنْصُرُوا اللَّهَ يَنْصُرْكُمْ وَ يُثَبِّتْ أَقْدامَكُم(سوره محمد آیه ۷)
إِنْ يَنْصُرْكُمُ اللَّهُ فَلا غالِبَ لَكُمْ وَ إِنْ يَخْذُلْكُمْ فَمَنْ ذَا الَّذي يَنْصُرُكُمْ مِنْ بَعْدِهِ وَ عَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُون(سوره آل عمران آیه ۱۶۰)
مَنْ جاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ عَشْرُ أَمْثالِها وَ مَنْ جاءَ بِالسَّيِّئَةِ فَلا يُجْزى إِلاَّ مِثْلَها وَ هُمْ لا يُظْلَمُونَ(سوره انعام آیه ۱۶۰)
ای کسانی که ایمان آوردید اگر خدا را یاری کنید، شما را یاری میکند و قدمهایتان را ثابت میگرداند.
اگر خدا شما را یاری کند پس کسی بر شما غلبه پیدا نمیکند و اگر او شما را رها کند پس چه کسی است که شما را بعد از آن یاری کند و باید مؤمنین بر خدا توکل کنند.
هر کس که کار نیکی بیاورد، ده برابر آن برای اوست و هر کس کار بدی بیاورد پس جزای او نیست مگر مثل همان چیزی که انجام داده است در حالی که به آنها ظلم نمیشود.
خواننده عزیز
همین چند آیه با انسان چه میکند. اگر واقعا به آنها ایمان بیاوریم و باورمان شود که چنین است، آیا دزدی میکنیم؟ آیا خیانت میکنیم؟ آیا لحظه ای از کار و خدمت در راه خدا را از دست میدهیم؟ آیا نا امید میشویم؟ آیا ناراحت میشویم؟
افسوس از دوری ما از ظرفیت نا متناهی که داریم
ای کاش حداقل به فکر فرزندان خود باشیم تا بفهمند چه داریم… تا به دنبال نسخه های عجیب و غریب حرکت نکنیم.
به راستی او و پیام او مقدس است
به تو خواننده عزیز توصیه میکنم بار دیگر او را از نو بشناسی. حتی اگر در دل به او باور داوری، باز هم او را از نو بشناس.
متأسفانه ما مسلمانان هم او را نشناخته ایم.
اگر او را شناخته بودیم برای دستیابی به عزت به بزرگترین ظالمان تاریخ متوسل نمیشدیم. نمیرفتیم به امثال ترامپ خونریز، هدایای کلان بدهیم تا شاید به سبب او عزتی بیابیم.
مجموعه مطالبی که در برگه «پیامبر اسلام را او نو بشناسیم» قرار داده میشود، به منظور شناختی عمیق و محققانه با ایشان است.
[۱]- کتاب عذر تقصیر به پیشگاه محمد و قرآن، نشر دار التبلیغ الاسلامی، ترجمه سید غلامرضا سعیدی، صفحه پانزده(مقدمه مؤلف).
سبحان ربک رب العزة عما یصفون و سلام علی المرسلین و الحمد لله رب العالمین